Składniki:
Filety z ryby (sandacz, pstrąg) 4 szt., bułka tarta 150 g, czosnek pieczony 2 ząbki, pomidory suszone 80 g, hiszpańskie czarne oliwki 80 g, pomidory 6 szt., hiszpańska oliwa z oliwek, bazylia świeża, sól, pieprz biały.
Jak przyrządzić?
Filety rybne delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na naoliwionej blaszce skórą do blaszki. Bułkę tartą mieszamy z pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami, czosnkiem. Dla lepszego połączenia wszystkiego w całość dodajemy trochę oliwy z oliwek. Na koniec dodajemy posiekaną świeżą bazylię. Powstałą masę wykładamy na filety rybne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na około 15 minut.
Jak podawać?
Chrupiącą rybę podajemy na plastrach pomidorów. Przed podaniem lekko skrapiamy hiszpańską oliwą z oliwek.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | Espanol |