Składniki:
2 kg schabu bez kości, 0,5 kg pieczarek, 2 średnie cebule, vegeta, pieprz, papryka, czosnek, tłuszcz do opiekania (może być smalec).
Jak przyrządzić?
Schab przekrój na pół, wydrąż w nim dziurę. Pieczarki uduś z cebulą na maśle, przypraw do smaku. Takim przygotowanym farszem faszeruj schab. Wymieszaj przyprawy, natrzyj kotleta i odstaw do lodówki na 12 godzin. Rozgrzej tłuszcz na patelni i tak przygotowanego kotleta opiekaj, aż się przyrumieni ze wszystkich stron. Potem wyjmij na deskę i pokrój w 1 cm plastry, po czym włóż z powrotem na patelnię z tłuszczem i wsyp pozostałe pieczarki, podlej trochę wodą i duś do miękkości.
Potrzebne przybory:
patelnia, deska, nóż długi ale wąski.
Jak podawać?
najlepiej z ziemniakami, ale pasuje też kasza lub ryż.
Uwagi:
Bardzo dobre i eleganckie danie, polecam na święta. Nie ma dużo roboty i nie jest suche mięso dzięki podlewaniu wodą!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 35 zł |
Autor | Kasia |