Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowe), 2 średnie marchewki, 1 woreczek ryżu (najlepiej paraboiled), 1 jajko, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1/2 szklanki śmietany 18%, 1/2 kostki rosołowej warzywnej, ok. 400 ml wody, przyprawa do mięsa mielonego, pieprz, olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Ryż z woreczka przesypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Mięso mielone łączymy z marchewką wcześniej potartą na grubych oczkach, jajem, odsączonym z wody ryżem i przyprawami: do mięsa mielonego oraz pieprzem. Z masy formujemy okrągłe klopsy i smażymy na złoty kolor z obu stron. Następnie do klopsów dolewamy 2 szklanki wody i dodajemy 1/2 kostki rosołowej. Dodajemy koncentrat i śmietanę (którą, wcześniej hartujemy) - mieszamy. Jeżyki dusimy w zależności od wielkości ok. 40-50 minut pod przykryciem na średnim ogniu. W czasie gotowania dolewamy od czasu do czasu wody. Sosu nie należy zagęszczać mąką - sam musi trochę zgęstnieć pod wpływem redukcji. Smacznego!:)
Potrzebne przybory:
Głęboka patelnia, sito, drewniana łyżka, miska.
Jak podawać?
Z zmienikami oraz surówką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | evan |