Składniki:
2 udka, 3 skrzydełka, 3 pałki (podudzia) kurczaka na osobę dorosłą.
BEJCA: 100 ml oleju, 100 ml sosu sojowego, 2 łyżki musztardy, 1 łyżka miodu, 4 ząbki czosnku, ostra papryka lub chili, majeranek, oregano, sól.
Jak przyrządzić?
Z oleju, sosu sojowego, musztardy, miodu, posiekanego czosnku i przypraw przygotujemy bejcę i smarujemy nią udka ze wszystkich stron. Odstawiamy na 1-2 godziny, co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Udka mogą w takiej bejcy leżeć nawet 48 godzin. Udka kładziemy na dobrze rozgrzanym grillu i pieczemy z obu stron około 15 minut. Gdy udka się zrumienią, możemy zawinąć je w folię aluminiową i zostawić z boku grilla na 10 minut, żeby doszły. W tak przygotowanej bejcy można oczywiście przyrządzić inne kawałki mięsa: skrzydełka z kurczaka lub indyka, piersi, szyjki. Udka, skrzydełka cz pałki możemy również upiec w piekarniku. Pieczemy je w temperaturze około 200-220 stopni od 30 do 40 minut (skrzydełka i pałki 10 minut krócej). Wystające kostki możemy owinąć folią aluminiową lub kolorowym papierem fantazyjnie ponacinanym na końcach.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | heraklesik |