Składniki:
Kość schabowa z mięsem, trochę wędzonego boczku, pół pęczka włoszczyzny, 3 duże cebule, pół kg ziemniaków, strąk papryki czerwonej, natka, łyżka smalcu, przyprawy: liść laurowy, kminek, papryka ostra, pieprz, majeranek, sól.
Jak przyrządzić?
Gotujemy wywar z kości i włoszczyzny z dodatkiem przypraw /oprócz ostrej papryki/, ugotowane mięso obieramy z kości, dodajemy do wywaru. Gotujemy w nim pokrojone w kostkę ziemniaki. Na patelni na smalcu i wędzonym boczku szklimy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z papryką pokrojoną na małe kawałki. Pod koniec posypujemy obficie ostrą papryką. Dodajemy cebulę do wywaru, jeszcze trochę gotujemy, na koniec - trochę majeranku i zielonej pietruszki.
Jak podawać?
Jeść gorące! /można z dodatkiem pieczywa, jako obiad jednodaniowy/.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wsoka |
Autor | basilicum |