Składniki:
Na wiosnę wiele osób chce odzyskać formę po ospałej zimie, więc wybierze lekkie, dietetyczne sałatki. Czego przede wszystkim należy unikać? Na pewno tłustych dodatków, takie jak śmietana, majonez czy sosy. Te składniki możemy zastąpić kilkoma kroplami oleju. Dobrym przykładem jest olej Beskidzki, który zawiera witaminę E (czyli naturalny przeciwutleniacz) oraz kwasy omega 3 i omega 6. Kilka kropel tego oleju dostarczy naszej sałatce wartości odżywczych, a on sam pozwoli lepiej wchłonąć witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K. Poniżej zamieszczamy przepis na świeżą i pachnąca ziołami wiosenną sałatkę.
Składniki:
1 główka sałaty lodowej (lub innej kruchej sałaty), 2 średniej wielkości pomidory, 1 czerwoną paprykę, świeże zioła: bazylię, pietruszkę, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, sok z połowy cytryny.
Jak przyrządzić?
Sałatę myjemy, a następnie rwiemy na kawałki. Następnie smarujemy ząbkiem czosnku salaterkę i układamy w niej sałatę. Posiekane pomidory i paprykę wykładamy warstwowo na sałatę. Ząbek czosnku mieszamy z olejem dodając kilka kropel cytryny. Polewamy nim sałatkę ok. pół godziny przed podaniem. Na koniec dodajemy zioła i przyprawiamy pieprzem. To prosty przepis na wiosenną sałatkę, który można modyfikować wedle swoich gustów smakowych. Smacznego!
Uwagi:
Sezon na wiosenne sałatki czas zacząć!Wiosna za oknem zachęca do wzmożonej aktywności fizycznej na świeżym powietrzu i otwiera sezon na zdrowe i lekkie przekąski. Jedni jedzą sałatki ze względu na wartości odżywczei witaminy, inni z kolei traktują je bardziej jako sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów na wiosnę. Obie możliwości są dobrym pretekstem do tego, aby zacząć zdrowy sezon sałatkowy!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | SFERA |