Składniki:
kilkanaście liści sałaty,
8 rzodkiewek,
100 g ziaren słonecznika,
200 g bundzu (wędzony, naturalny, z czarnuszką lub czosnkiem niedźwiedzim),
kilka kawałków marynowanej papryki,
kilka zielonych oliwek,
oliwa, sos na bazie octu balsamicznego, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Umytą sałatę porwać palcami i wrzucić do salaterki, następnie dodać pokrojoną w talarki rzodkiewkę, pokrojony w kostkę bundz i pociętą w paski marynowaną paprykę; słonecznik uprażyć na suchej patelni i dodać do reszty składników. Na końcu dodać zielone oliwki. Całość przyprawić solą, pieprzem, oliwą i ulubionym sosem na bazie octu balsamicznego (np. sos z octu balsamicznego i fig).
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Autor | jonki |