Składniki:
4 gruszki, 4 saszetki herbaty Indian Chai Masala, 200 g orzechów włoskich, 100g rodzynek, 50 ml miodu, 25 ml brandy, 200 g cukru, 100ml śmietany kremówki, kardamon, 250 ml wina białego, 1l wody.
Jak przyrządzić?
Zaparzyć herbatę w litrze wody, dodać wino, 125g cukru, łyżeczkę kardamonu, ugotować syrop. Gruszki obrać, wydrążyć od dołu, następnie gotować w syropie ok. 5 min. Orzechy wymieszać z rodzynkami, miodem i brandy. Gruszki wyjąć z syropu, włożyć do nich przygotowany farsz. Podawać z sosem karmelowym.
Sos karmelowy: Cukier roztopić na mocno rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru, dodać śmietanę kremówkę, dokładnie wymieszać.
Jak podawać?
Podawać z sosem karmelowym.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Porcje | 4 |
Autor | kama |