Składniki:
250 g górki cielęcej,
150 g koziego sera,
1 opakowanie ciasta francuskiego (produkt gotowy),
1 jajo,
2 saszetki herbaty białej o smaku figi i gruszki,
200 ml jogurtu naturalnego,
świeża mięta,
2-3 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią,
oliwa,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Cielęcinę pokroić w cienkie paski, zalać 150 ml mocnego naparu herbacianego, odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godz. Mięso dobrze odsączyć, oprószyć suszonymi pomidorami, doprawić solą i pieprzem. Ciasto pokroić w trójkąty, napełnić mięsem, dodać plasterek koziego sera, zawijać, aby uzyskać formę rogalików. Rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, piec ok. 20 minut. Podawać z jogurtem połączonym ze świeżą miętą.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | kama |