Składniki:
60 dkg mąki,
30 dkg margaryny (jak masz masło to jak najbardziej),
12 dkg cukru pudru,
8 łyżek stołowych kwaśnej śmietany,
2 żółtka,
szczypta soli,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 kg jabłek (Szara Reneta jak masz) oraz cukier kryształ do posypania jabłek.
Jak przyrządzić?
Margarynę, sól, cukier, żółtka, śmietanę+mąkę+proszek do pieczenia zarobić na ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwsze częścią wylepić blachę. Jabłka zetrzeć na tarce, wymieszać z cukrem i cynamonem. Nałożyć na pierwszą część ciasta. Jabłka przykryć drugą częścią ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 180-200 stopni C.
Uwagi:
Dajcie koniecznie znać jak, wam wyszedł ten placek i czy wam smakował.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | no matter |