Składniki:
Naleśniki:
250 g mąki pszennej,2 jajka,250 ml wody,250 ml mleka,1/2 łyżeczki soli,1 łyżka oleju,oliwa do smażenia.
Farsz:
30 dag szynki,3-4 średnie pory,śmietana rama cremefine,przyprawy (sól, pieprz, vegeta, zioła prowansalskie),40 dag ser żółty,2 łyżeczki oliwy.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy około 3-4 łyżek stołowych ciasta naleśnikowego i smażymy z obu stron na złoty kolor. Pory myjemy, kroimy w krążki, następnie należy sparzyć gorącą wodą. Szynkę kroimy w małą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, podsmażamy z obu stron. Do podsmażonej szynki dokładamy pokrojone pory i dusimy około 10 minut, po tym czasie dodajemy śmietanę (całe opakowanie) i doprawiamy do smaku.Na naleśnik nakładamy masę z pora, zwijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym (i tak do wykorzystania składników). Na wierzchu układamy ser żółty i zapiekamy około 20 minut w piekarnik w temp. 180 stopni (do momentu roztopienia sera). Smacznego.
Potrzebne przybory:
Deska, nóż, naczynie żaroodporne, patelnia, durszlak.
Jak podawać?
Piwko.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Sysia |