Składniki:
0,5 kg świeżych kurek,
10-15 dag wędzonego (dymem) boczku,
1 cebula,
3 łyżki masła,
4-6 jaj,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Dokładnie oczyszczamy grzyby (nożyk, gąbka, szczoteczka, myjemy w letniej wodzie, płuczemy bieżącą). Odsączamy na durszlaku.Grube trzony i duże kapelusze tniemy na mniejsze części.Kroimy boczek w kostkę ok. 0,5 cm a cebulę drobniej.Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, dorzucamy boczek i przesmażamy 2-3 min. (nie rumienimy). Dorzucamy cebulę, szczyptę soli lub vegety i przesmażamy 2-3 min. (nie rumienimy ). Dorzucamy grzyby i zaczynamy mierzyć czas.Ciągle mieszając po 4 minutach pojawi się sos, którego ok. 3/4 objętości należy odlać do miseczki. Nadal mieszając po następnych 4-5 minutach zawartość patelni powinna być sypka, a grzyby miękkie. Zawartość patelni doprawiamy, dodajemy łyżkę masła i roztrzepane jaja.
Jak podawać?
Z pieczywem.
Uwagi:
Boczek ma być prawdziwie wędzony dymem a nie ten gumowaty, szprycowany, który wydziela w czasie smażenia mleczny słony płyn. W razie braku dobrego boczku, lepiej użyć podwędzanej kiełbasy. Grzybów nie należy smażyć dłużej!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | andrzej |