Składniki:
filet z kurczaka,
przyprawa gyros,
majonez kętrzyński (jest ostrzejszy od pozostałych, lepiej z nim smakują wszystkie składniki sałatki),
ketchup dowolny,
puszka kukurydzy konserwowej,
puszka fasolki czerwonej konserwowej,
puszka groszku zielonego konserwowego,
cebulka,
5-7 ogórków konserwowych,
1/4 główki kapusty pekińskiej.
Jak przyrządzić?
Podsmażyć na tłuszczu pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Kiedy mięsko się zrumieni, dodać pół opakowania przyprawy gyros i wymieszać. Ostudzone mięsko rozłożyć na dnie naczynia bądź miski, przykryć drobno posiekaną cebulką, na całości rozprowadzić majonez i dodać trochę ketchupu. Na to rozkładamy warstwę drobno pokrojonych ogórków, a następnie przepłukaną i odsączoną fasolkę, znowu na całość rozprowadzamy majonez i trochę ketchupu, można posypać odrobiną przyprawy gyros. Następnie rozkładamy warstwę groszku zielonego, a na groszek kukurydzę, powtarzamy czynność rozprowadzenia majonezu i ketchupu, na wierzch sałatki układamy drobno pokrojoną kapustkę pekińską i dekorujemy kawałkami czerwonej papryki, kukurydzą, groszkiem...
Uwagi:
Najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy przegryzą się wszystkie składniki.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 14 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Babeszjoza |