Składniki:
10-12 młodych grzybów tzw. panienek (Amanita fulva - muchomor rdzawobrązowy) lub 3-4 suszone podgrzybki, prawdziwki itp., 4-6 średnich ziemniaków, 2 białe kiełbasy lub inne w zależności od upodobań (może być zwyczajna), 15-20 dag wędzonki (boczek, podgardle), 2 średnie cebule, 4-3 duże liście laurowe, 8-10 ziaren ziela angielskiego, 10-15 ziaren pieprzu czarnego,
sól, ostra mielona papryka, suszony majeranek,
250 ml żurku lub barszczu białego, opcjonalnie: mąka, śmietana 12%.
Jak przyrządzić?
Grzyby starannie myjemy (najlepsze są młode, te z nieotwartym kapeluszem), ogonki krótko przycinamy. Suszone moczymy kilka godzin.W ok. 2 litrowym garnku zaparzamy białą kiełbasę lub zagotowujemy i chwilę gotujemy wodę z inną kiełbasą. Kiełbasy wyjmujemy. Do wody dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, jedną cebulę pokrojoną w ćwiartki, czosnek pokrojony w talarki, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Jeżeli nie chcemy w trakcie jedzenia wyławiać z talerza ziarenek pieprzu, pod koniec gotowania wsypujemy mielony do smaku. Dodajemy panienki lub suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Solimy wedle uznania tak, aby ziemniaki były dostatecznie słone. Gotujemy do momentu, kiedy grzyby, cebula i ziemniaki będą dostatecznie miękkie.W międzyczasie wrzucamy na rozgrzaną patelnię pokrojoną w kostkę i opaprykowaną wędzonkę. Smażymy do wytopienia tłuszczu i dodajemy drugą cebulę pokrojoną w kostkę. Całość zrumieniamy i dodajemy do garnka z zupą. Kiedy składniki zmiękną, wlewamy żur lub barszcz biały, próbując, czy całość nie będzie za kwaśna (zależy to od barszczu, jeden jest kwaśniejszy od drugiego). Jeżeli przesadzimy, dolewamy wody i gotujemy ok. 10 minut. Kiedy zdejmiemy garnek z kuchni, dodajemy parę szczypt majeranku i mieszamy.Koneserzy mogą zagęścić zupę mąką i zarobić dodatkowo śmietaną, ale ja lubię czystą zalewajkę.Smacznego.
Potrzebne przybory:
Garnek ok. 2 litrowy, łyżka, deska do krojenia, pojemnik do moczenia grzybów.
Jak podawać?
Zalewajkę podajemy z kiełasą i jak kto woli z chlebem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | smyczyk |