Jak zrobić latte? Poznaj sekrety idealnej kawy
REDAKCJA KAFETERII • dawno temuKawa to idealny sposób na początek dnia, przerwę w pracy czy spotkanie z przyjaciółką. Napój ten na stałe zagościł na polskich stołach i coraz chętniej z nim eksperymentujemy, ponieważ zwykła zalewajka już nam stanowczo nie wystarcza. Po jakie napoje więc chętnie sięgamy?
Mleczne kawy
Wybór często pada na kawy mleczne. Nie jest jednak prosty, ponieważ istnieje wiele rodzajów tego typu kaw. Właściwie do każdego z nich potrzebne jest tradycyjne, aromatyczne, włoskie espresso oraz mleko. Oprócz kawy latte i latte macchiato wybieramy też cappuccino oraz espresso macchiato.
Latte macchiato jest mleczną kawą, którą przyrządza się ze spienionego mleka i porcji kawy, tak jak caffè latte. Różnica tkwi w sposobie łączenia espresso i mleka oraz ich wyglądzie.
Cappuccino jest z kolei włoską kawą poranną, złożoną z espresso i spienionego mleka, która charakteryzuje się pozbawioną pęcherzyków powietrza kremową pianką na wierzchu.
Warto też spróbować espresso macchiato, stanowiącą połączenie espresso z mlekiem. Cała kawa jest mała i powinna zmieścić się w standardowej filiżance przeznaczonej do tego typu kawy. Wlewa się do niej pojedynczą porcję czarnego naparu, a filiżankę dopełnia się odrobiną spienionego mleka.
Jak zrobić latte?
Przygotowanie kawy latte czy latte macchiato nie jest trudne. Należy jednak poznać kilka sekretów baristów, które znaczenie ułatwią nam pracę. Jak zrobić latte? Wszystko zależy od dwóch kluczowych składników – spienionego, ciepłego, ale nie gorącego mleka oraz porcji włoskiego espresso.
Espresso przygotujemy, wykorzystując świeżo zmieloną kawę, którą najlepiej parzy się w ekspresie ciśnieniowym lub w kawiarce, by wydobyć z niego wszystko to, co najlepsze. Czarna kawa powinna mieć 20–50 ml objętości. Po jej przygotowaniu możemy zająć się mlekiem. Powinno być podgrzane do temperatury około 65 stopni Celsjusza i ubite na w miarę sztywną piankę. Aby postała kawa latte, do porcji espresso wystarczy po prostu dolać spienione mleko.
Jeśli jednak chcemy zaserwować trójwarstwowe macchiato, należy wlać spienione mleko do wysokiej szklanki, a do niego powoli dolewać espresso. Kawa powinna stanowić około 20 proc. objętości całego napoju.
Sporym ułatwieniem dla miłośników kawy latte jest ekspres kapsułkowy – np. NESCAFÉ Dolce Gusto. Takie urządzenie jest proste w obsłudze i bardzo funkcjonalne. Wystarczy włożyć kapsułkę z ulubionym napojem, nacisnąć przycisk i gotowe!
Jaka powinna być szklanka do latte?
Serwowanie kawy latte i latte macchiato wymaga także odpowiedniego naczynia. Szklanka do latte powinna być przezroczysta, wysoka i wykonana z grubszego szkła. Aby zmieścić spienione mleko i porcję espresso, musi mieć około 250 ml pojemności. Do latte podaje się też długie łyżeczki – idealne do wyjadania mlecznej pianki i do mieszania kawy.
Przygotowanie pysznej, mlecznej kawy jest łatwiejsze niż mogłoby się wydawać. Aby rozkoszować się ulubionym napojem w domowym zaciszu, wystarczy stosować się do kilku zasad i wyposażyć w przeznaczony do parzenia kawy funkcjonalny sprzęt. Dzięki temu zapach włoski miast i miasteczek towarzyszyć nam będzie zawsze wtedy, gdy najdzie nas na to ochota – bez zbytniego nadwyrężania budżetu codziennymi wizytami w dobrej kawiarni.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze