Składniki:
Ćwiartka średniej dyni, 1 średnia cebula, mały pomidor, pół jabłka, 10 cm pora, sól, pieprz, chilli, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią w proszku,olej.
Jak przyrządzić?
Dynię skroić w drobną kostkę, lekko podsmażyć. Dodać cebulę tak samo skrojoną. Zeszklić. Dodać pora pokrojonego w plastry i starte na dużych oczkach jabłko. Na koniec zmieszać z pomidorem pokrojonym w kostkę i chwilę dusić. Przyprawić solą, pieprzem, suszonymi pomidorami z przyprawami i ewentualnie chilli. Zagotować. Od początku wszystko po kolei wrzucamy na małą ilość mocno rozgrzanego oleju.
Potrzebne przybory:
Garnek, nóż, deska do krojenia.
Jak podawać?
Ja uwielbiam ze smażonymi, wcześniej gotowanymi ziemniakami i surówką. Ale polecam także z makaronem lub ryżem. Z naszym powszednim też smakuje, ale raczej na zimno.
Uwagi:
Można użyć innych ziół, np. tymianek, bazylia, nać, szczypiorek, oregano, estragon.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | MARCELINA |