Składniki:
makaron typu pierożek - 1 paczka,
łopatka wieprzowa - 500g,
cebula - 2 średnie sztuki,
marchewka - 1 średnia sztuka,
pietruszka -1 mała,
seler – 1/4 małej sztuki,
kapusta świeża - 1/8 małej sztuki,
sól, pieprz do smaku,
liść laurowy - 2 szt., ziele angielskie - 6-8 szt.,
olej - 3 łyżki,
mąka - ok. 2 łyżki,
woda - ok. 1 litr.
Jak przyrządzić?
Na początek gotujemy makaron, następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy. Mięso i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy wodą. Całość przyprawiamy i dorzucamy liść laurowy. Mięso należy dusić na wolnym ogniu do miękkości. W połowie duszenia dodajemy pokrojone warzywa, a pod koniec kapustę. Na talerz wykładamy podgrzany makaron i polewamy gulaszem.
Uwagi:
Należy do światowego kanonu najpopularniejszych potraw mięsnych, jest smaczny, łatwy do przygotowania, a przy tym wszystkim niedrogi. Mowa o jesiennym gulaszu z makaronem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | Gastrosfera |