Składniki:
sałata pekińska, kukurydza, majonez, pierś z kurczaka, przyprawa carry, ogórek, pomidor, ser feta, cebula, ser żółty, jajka, chleb tostowy lub pieczywo czosnkowe, sos do greckiej sałatki
Jak przyrządzić?
sałatę pokroić i wymieszać z kukurydza i majonezem, wyłożyć na dno miski, pierś kurczaka pokroić w paski i usmażyć z przyprawą carry na oleju. Wyłożyć ostudzone na warstwie sałaty. Ogórek pokroić w plastry, ułożyć na kurczaku, ser feta w kostkach ułożyć na ogórku, pomidora pokroić w ósemki i ułożyć na ser feta, cebulę pokroić w piórka i posypać na pomidora, jajka ugotować na twardo, pokroić w ćwiartki, ułożyć na warstwach w "słoneczko", ser żółty zetrzeć na tartce (najmniejsze oczka) i posypać ciepłe jajka, chleb tostowy pokroić na małe kwadraciki i podsmażyć, żeby zrobiły się grzanki, posypać grzankami sałatkę. Przed podaniem polać sosem omijając grzanki.
Potrzebne przybory:
deska, nóż, patelnia ,tartka, miska łyża itp
Jak podawać?
SAMODZIELNIE Z pieczywem lub grzankami
Uwagi:
sałatkę je się jako samodzielna potrawę. Zamiast grzanek można podać chlebek czosnkowy, sałatka robiona zawsze na "oko" w zależności kto ma jaką salaterkę! Z pojedynczych produktów wystarczy na około 6 osób.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 9 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | izabelka-gaca |