Składniki:
sałata lodowa,
6 – 7 sztuk pomidorków koktajlowych,
melon,
1 łyżeczka kaparów marynowanych,
100 g kurczaka gotowanego,
sos koktajlowy,
świeży tymianek,
płatki chilli.
Jak przyrządzić?
Sałatę lodową kroimy w paseczki i przekładamy do koktajlówki. Następnie na sałacie układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, melona w kulkach lub pokrojonego w cząstki oraz kawałki kurczaka. Całość polewamy sosem koktajlowym, układamy kapary i posypujemy płatkami chilli. Na koniec dekorujemy świeżym tymiankiem i gotowe! Sos koktajlowy:Trzy łyżki majonezu połączyć z jedną łyżeczką keczupu oraz jedną łyżką koniaku. Do smaku dodać trochę soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.Wskazówka: zamiast koniaku dobrze sprawdzi się także whisky lub brandy.
Uwagi:
Przepis opracowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczkę.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Gastrosfera |