Składniki:
Biszkopt-ciemny:
5 jaj, 5 łyżek oleju, 1 1/2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 3/4 szklanki cukru
Krem:
1 kostka masła najtańszego, 4 łyżki cukru, 4 żółtka, 1 cukier waniliowy
Beza z orzechami
2 szklanki drobno posiekanych orzechów, 2 szklanki cukru, 5 białek, 2 łyżki kartoflanki
Jak przyrządzić?
Biszkopt:Jajka zmiksować z cukrem, dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem i na koniec olej. Piec około 30 min w 180 stopniach.Krem:Żółtka razem z cukrem i cukrem waniliowym ubić na parze i ostudzić. Ostudzone powoli dodawać do ukręconego masła (masło dzień wcześniej wyciągnąć z lodówki by zmiękło). Można wsypać trochę wiórków kokosowych. Jak kto lubi.Beza z orzechamiBiałka ubić, dodać cukier, 2 łyżki kartoflanki i na koniec wsypać drobno pokrojone orzechy. Piec na złoty kolor. Orzechy z białkami nie trzymać za długo w piekarniku, bo będą za bardzo kruche i będzie ciężko wyłożyć na biszkopt, będą się łamać, Piec w 180 stopniach na pergaminie.Biszkopt przekroić, posmarować kremem na to upieczone orzechy z białkami, na to krem i biszkopt. Zewnętrzny biszkopt można posmarować czekoladą i posypać orzechami. Smacznego.
Uwagi:
.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Olka |