Składniki:
ok. 3 litry wody, 3 duże ziemniaki, ogórki kiszone (słoik),
1 średnia marchewka,
1 średnia pietruszka (korzeń),
kostka rosołowa,
1 łyżka gotowej zupy ogórkowej z proszku (doda smaku),
2 łyżki jogurtu naturalnego,
garść posiekanego świeżego koperku, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Pokrojone w kostkę ziemniaki zalej wodą, posól (ok. pół łyżeczki), ugotuj do miękkości (nie mogą być rozgotowane). Weź tłuczek do ziemniaków i wykonaj tylko 2-3 "ruchy ugniatania". Spowoduje to, że zupa będzie naturalnie gęstsza. Następnie dodaj kostkę rosołową, poczekaj aż się rozpuści. Dodaj starte na dużych okach ogórki, marchewkę oraz pietruszkę. Całość musi się pogotować przez 5 min. W garnuszku w 300 ml zimnej wody rozpuść 1 łyżkę gotowej zupy ogórkowej, dodaj 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz garść świeżego posiekanego koperku, wymieszaj. Całość wlej do garnka z zupą, gotuj przez 10-15 min, dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Jeżeli zupa będzie zbyt mało kwaśna, można dodać odrobinę wody ze słoika. Zupa jest pyszna, ale najlepsza jest następnego dnia. Smacznego!!!
Potrzebne przybory:
garnek, tłuczek do ziemniaków, garnuszek
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Justyna |