Składniki:
parówki klasyczne, 1 opakowanie;
puszka zielonego groszku,
czerwona papryka,
paczka makaronu (kokardki),
łyżeczka oliwy z oliwek,
łyżka octu winnego,
łyżeczka musztardy,
3 łyżki majonezu,
1,5 łyżki posiekanej pietruszki lub bazylii,
sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować al dente, odcedzić i wymieszać z oliwą. Parówki obrać, groszek odsączyć z zalewy, paprykę oczyścić i umyć. Następnie pokroić paryżanki na centymetrowe plastry, a paprykę posiekać w cienkie paseczki. Ocet połączyć z musztardą, dodać majonez i dobrze wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Makaron połączyć z parówkami, groszkiem i papryką. Przełożyć całość do salaterki. Sałatkę polać sosem i dokładnie wymieszać. Dla ozdoby posypać zieloną pietruszką, można ją zastąpić świeżą bazylią.Smacznego!
Potrzebne przybory:
miska, nóż, łyżka.
Jak podawać?
na ciepło w głębokich talerzach
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Autor | Gastrosfera |