Składniki:
gotowe spody tortowe ciemne, 1 tabliczka czekolady gorzkiej (+ pół tabliczki na posypkę), 750 ml śmietany 30%, 1 opakowanie mrożonych wiśni 400 gramów, 2 łyżki cukru pudru, 3-4 łyżeczki żelatyny.
Jak przyrządzić?
Wiśnie rozmrażamy i odcedzamy. Rozpuszczamy 1 tabliczkę czekolady połamaną na kosteczki w misce wstawionej do mikrofalówki na około 2 minuty lub w garnuszku, postawionym na małym ogniu. Odstawiamy czekoladę, żeby trochę przestygła. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy ją na sztywno. Jak zacznie się ubijać, powoli wsypujemy cukier puder, a następnie, również powoli, wlewamy rozpuszczoną czekoladę.Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy przez 20 sekund w mikrofalówce lub w garnuszku i ciepłą wlewamy do masy. Szybko miksujemy. Masę kładziemy od razu na ciasto lub, jeśli wyjdzie jeszcze trochę niegęsta, wstawiamy ją do lodówki na 10-15 minut, by zgęstniała. Dwa spody tortowe smarujemy masą i wykładamy je odcedzonymi wcześniej wiśniami.Trzeci spód, na samej górze, oraz boki tortu pokrywamy samą masą i posypujemy całość potartą czekoladą. Wierzch dekorujemy bezami Śnieżynkami i wiśniami.Smacznego!
Uwagi:
Karnawał zbliża się wielkimi krokami, dlatego już teraz warto pomyśleć o pysznym torcie na przyjęcie z przyjaciółmi. Klasyczny smak słynnego tortu ze Schwarzwaldu będzie na tę okazję idealny!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Gastrosfera |