Składniki:
1 łyżka bułki tartej, 2 duże cebule, 1 łyżeczka mielonego kminku (jeżeli nie lubisz tej przyprawy zrezygnuj z niej), 1 łyżka koncentratu pomidorowego, ćwierć kostki masła, 1 łyżka oleju, 6 parówek, pół pęczka natki pietruszki, 2 pomidory, 30 dkg sera żółtego gouda ,pół kilo ziemniaków, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Obierz ziemniaki, umyj je, włóż do garnka, zalej wodą (nalej wody tyle, by przykryła ziemniaki), posól i ugotuj. Ziemniaki nie powinny być zbyt miękkie. Odlej wodę z ziemniaków (najpierw jednak sprawdź czy nie są twarde). To bardzo trudne zadanie dla małego kucharza, możesz więc poprosić o pomoc dorosłego. Pokrój cebule, pomidory (w plasterki )oraz parówki (w kostkę). Rozgrzej na patelni olej oraz połowę pokrojonej cebuli i smaż, aż do momentu zeszklenia. Dodaj koncentrat, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie. Smaż wszystko razem jeszcze przez 3 minuty. Następnie wyłącz gaz i odstaw patelnię by farsz ostygł. Zetrzyj żółty ser na grubej tarce. Ostudzone ziemniaki pokrój w grube plasterki. Wysmaruj masłem naczynie żaroodporne. Ułóż w naczyniu wszystkie składniki. Składniki należy układać warstwami, kolejno(od dołu): warstwa ziemniaków, potem pomidory, cebula ,farsz (ten który wcześniej smażony był na patelni) i na koniec znów ziemniaki. Posyp wierzch zapiekanki kminkiem (jeśli lubisz) oraz serem. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut w 180 stopniach.
Potrzebne przybory:
Nóż, łyżkę, łyżeczkę, patelnię, tarkę, deskę do krojenia, garnek z pokrywką, naczynie żaroodporne.
Jak podawać?
Najlepiej w misce,bo wtedy się nie rozpada.
Uwagi:
Przed podaniem możesz posypać zapiekankę natką pietruszki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Karciaa |