Składniki:
makaron świderki – 250g,
szparagi – 15 szt.,
szynka parmeńska – 4 plastry,
ser do posypania,
oliwa z oliwek 1 łyżka,
ocet balsamiczny pół łyżki,
sok z cytryny pół łyżeczki,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
W pierwszej kolejności gotujemy al dente makaron świderki. Szparagi należy delikatnie podgotować na parze, a szynkę pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na patelni. Makaron łączymy razem ze szparagami oraz szynką. Na zakończenie musimy wymieszać ocet balsamiczny, oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i polewamy przygotowanym sosem. Na gotowe danie sypiemy starty ser i gotowe. Smacznego!
Uwagi:
Trochę lata na początek zimy? Nic prostszego. Wystarczy, że na drugie śniadania podczas zimowego dnia w pracy zjemy pyszną i pożywną sałatkę „Fusilli ze szparagami”.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Gastrosfera |