Składniki:
2 jajka, 1 łyżka mleka, 1 łyżeczka mąki, 1 łyżeczka masła lub margaryny, truskawki (6-7 sztuk, umyte i obrane z szypułek, przekrojone na pół), bita śmietana (może być w spreju, aczkolwiek lepiej przygotować własną), syrop truskawkowy.
Jak przyrządzić?
Przygotowujemy ciasto omletowe:- do miseczki (salaterki) wlewamy mleko i wsypujemy mąkę oraz dodajemy TYLKO żółtka z jajka- do drugiej salaterki wlewamy białko z jajek- mieszaninę mleka, mąki i żółtka rozcieramy do połączenia- białka ubijamy mikserem na sztywną masę i dodajemy ją stopniowo do drugiej salaterki (do masy mleka, mąki i żółtka)- na patelni rozpuszczamy masło bądź margarynę i smażymy omlet z dwóch stron na złoty kolor"(...)truskawkowe", czyli co robimy z truskawkami :- połówki truskawek mieszamy z bitą śmietaną i układamy na cieście- wszystko polewamy odrobiną syropu truskawkowego, tworząc wzór kwiatka lub serduszka
Uwagi:
Zawsze przygotowuje ten przepis dla mojej 3-letniej siostrzyczki. Ona sama wymyśliła nazwę dla tej potrawy!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |