Składniki:
0,5 kg filetów miruny, 2 puszki pomidorów bez skórki, 4 duże cebule, 1 strąk papryki czerwonej, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki mąki, olej do smażenia, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe.
Jak przyrządzić?
Cebulę pokroić w drobne piórka, paprykę w wąskie paseczki. Rybę pokroić na niewielkie kawałki, przyprawić solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu zdjąć z patelni i na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę wraz z papryką, można poddusić, dodając troszkę wody. Następnie dodać pomidory wraz z zalewą, 2 - 3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz i małą łyżeczkę cukru do smaku, ew. trochę przecieru pomidorowego. Gotować mieszając przez kilka minut. Z powstałym sosem delikatnie wymieszać usmażone kawałki ryby. Gorącą potrawę ułożyć w słoiku i szczelnie zakręcić, niech się po wystudzeniu "przegryzie" w lodówce ze dwa dni.
Jak podawać?
Na zimno, z pieczywem.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Autor | basilicum |