Składniki:
1 bardzo duża główka kapusty,
500 g mięso+mielone">mięsa mielonego (może być każde mięso pozostałe po świętach dobrze zmielone),
200 g pieczarek,
100 g suszonej żurawiny amerykańskiej,
50 g startego sera żółtego twardego,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
2 torebki ryżu,
sól,
pieprz,
słodka papryka,
250 ml wody lub rosołu,
łyżka ketchupu,
4 łyżki koncentratu pomidorowego.
Jak przyrządzić?
Całą kapustę włożyć do gotującej i osolonej wody na 5 minut. Pooddzielać wszystkie liście, które dają się bez większych problemów oddzielić. I potem ponownie włożyć kapustę na krótko do wrzątku, aż wszystkie liście zostaną oddzielone.Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć, dodać mięso mielone, pokrojone drobniutko pieczarki, żurawinę i jeszcze obsmażyć około 15 minut, aby powstały sos odparował. Następnie dorzucić ryż ugotowany. Całość doprawić solą, pieprzem i papryką. Przesmażyć wszystko około 5 minut. Mieszać cały czas tak, aby się mięso nie posklejało. Na koniec zdjąć z ognia i wymieszać z serem żółtym i ketchupem. Liście kapusty rozkładać, nałożyć łyżką trochę farszu, zwinąć jak kopertę. Układać gołąbki w naczyniu żaroodpornym, wlać nieco gorącej wody lub rosołu i dusić około 2 godzin. Można też zapiec je w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C obieg powietrza. Pod koniec zapiekania nałożyć równomiernie koncentrat pomidorowy. Podawać z dużą dawką miłości:)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 300 min. |
Trudność | średni |
Autor | pysznie.com.pl |