Ryż japoński różni się dość znacznie od tego, jaki zwykliśmy jadać. I choć na pierwszy rzut oka wydaje się taki sam,to po ugotowaniu metodą, jaką zaraz dokładnie opiszę - okaże się inny.
Jest nieco bardziej okrągły, a po ugotowaniu ziarenka "kleją" się do siebie, zachowując jednocześnie swój kształt.W Polsce sprzedawany jest ryż pod nazwą "sushi rice", bywają i inne... ale chyba tak naprawdę nikt nie przywiązujedo tego zbyt wielkiej wagi. To, że miesiąc temu kupiliśmy w sklepie ryż "botanmai", nie daje nam żadnej gwarancji,że dzisiaj dostaniemy go również. Wydaje się, że grono ludzi zaopatrujących sie w tego typu artykułyi przywiązujący wagę do pochodzenia i rodzaju ryżu jest wąskie.
Opakowania takiego ryżu są mniejsze od tych, do jakich standardowo przywykliśmy - i sporo droższe.
Składniki:
- 20 dkg ryżu do sushi,
- 1 i 1/4 szklanki wody,
- 1 łyżka octu ryżowego,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli.
Jak przyrządzić?
1) Ryż wrzucamy do garnka. Myjemy go kilkakrotnie zimną wodą. Zalewamy ryż wodą.Mieszamy dłonią, aż woda stanie się biaława - i wylewamy ją. Płukanie ryżu powtarzamy kilkakrotnie (3-4 razy),aż woda stanie sie niemal zupełnie czysta. Osączamy na sicie.
2) Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu do momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Zmniejszamy ogieńi gotujemy jeszcze 15 min. Wyłączamy ogień i sprawdzamy, czy garnek jest dobrze przykryty pokrywką.Nie zdejmujemy jej przez 15 min.
3) Wykładamy ryż na drewnianą miskę (może być plastikowa) i przykrywamy suchą ściereczką, która pochłonienadmiar wilgoci. W Japonii używają do tego celu specjalnych skrzynek.
4) W niedużym naczyniu mieszamy razem ocet ryżowy, cukier i sól. Rozłożony na misce ryż skrapiamyprzygotowaną mieszaniną i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Podczas mieszania drugą ręką wachlujemy(np. kawałkiem tektury) zawartość naczynia, aby ryż się szybko schłodził. Trwa to do czasu, aż całość osiągnietemperaturę pokojową.
5) Przykrywamy miskę z ryżem wilgotną ściereczką i zostawiamy w kuchni (nie w lodówce) na 4 godziny.
Jak podawać?
Jeśli solo - to w ładnej misce.
Uwagi:
Na pierwszy rzut oka może się to wydawać trudne - w rzeczywistości to po prostu trochę inna metoda postępowaniaz ryżem niż ta, do której jesteśmy przyzwyczajeni. Idealnie przygotowany ryż zachowuje swój kształt, jednocześnie jest miękki i lepliwy.
Tą metodą przygotowany ryż ma zastosowanie w przygotowywaniu innych potraw japońskich.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 300 min. |
Trudność | średni |
Porcje | ? |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 8 zł |