Składniki:
5-6 dużych ziemniaków,
szklanka kaszy pęczak,
3 łyżki kaszy gryczanej,
posiekana natka pietruszki,
łyżka masła,
1/3 szklanki mleka,
sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek (może być granulowany).
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło, czosnek, pieprz, pieprz ziołowy, mleko.Utłuc ziemniaki na jednolitą masę, dodać natkę pietruszki, wymieszać.Obie kasze razem przepłukać na sitku lub durszlaku.Zagotować lekko osoloną wodę (3 objętości kasz), dodać do wody łyżkę oleju, wrzucić obie kasze i gotować do miękkości (nie rozgotować!). Ugotowane kasze z resztką wody wrzucić na sitko i krótko przepłukać zimną wodą. Pozostawić kaszę na sitku, by obciekła i odparowała. Potrząsać sitkiem lub pomieszać łyżką, by kasza się nie skleiła, a była sypka.Połączyć sypkie kasze z utłuczonymi ziemniakami, wymieszać na jednolitą masę.
Jak podawać?
Do wszelkiego rodzaju mięs, nadzienie pierogów (dokładamy przesmażony boczek z cebulką).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | andrzej |