Lekka młoda kapusta

Przepis kulinarny
Lekka młoda kapusta Zobacz 5 zdjęć

Pojawienie się młodej kapusty w przyjaznej cenie to pierwszy znak nadchodzącego lata. Zwykle dodaje się do kapusty mięso czy wędlinę, ale ten przepis to pochwała prostoty i świeżości. Smak młodych liści kapusty zbyt często zabijamy smażoną cebulą, tłuszczem z duszonego w niej mięsa. Wyselekcjonowane, jasnozielone liście w oprawie koperku i masła to niebo w gębie.

Składniki:

1 główka młodej kapusty,
½ pęczka koperku,
10 dag masła,
½ łyżeczki Vegety,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Kapustę rozbieramy z ciemnozielonych liści.

Nie będą nam potrzebne.

Jasne liście kroimy w szerokie paski.

W rondlu rozgrzewamy masło na małym ogniu.

Dodajemy do niego poszatkowaną kapustę i mieszamy.

Od razu przykrywamy.

Koperek siekamy i dodajemy do kapusty.

Pilnujemy, by ogień nie był zbyt duży, bo kapusta musi puścić sok, zanim się przypali.

Doprawiamy Vegetą i pieprzem.

Dusimy około 20 - 25 minut.

Jak podawać?

Podajemy z młodymi ziemniakami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt12 zł

Lekka młoda kapusta: Podobne przepisy

Lekka młoda kapusta: wypróbuj również

Powiązane Tematy