Pojawienie się młodej kapusty w przyjaznej cenie to pierwszy znak nadchodzącego lata. Zwykle dodaje się do kapusty mięso czy wędlinę, ale ten przepis to pochwała prostoty i świeżości. Smak młodych liści kapusty zbyt często zabijamy smażoną cebulą, tłuszczem z duszonego w niej mięsa. Wyselekcjonowane, jasnozielone liście w oprawie koperku i masła to niebo w gębie.
Składniki:
1 główka młodej kapusty,
½ pęczka koperku,
10 dag masła,
½ łyżeczki Vegety,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Kapustę rozbieramy z ciemnozielonych liści.
Nie będą nam potrzebne.
Jasne liście kroimy w szerokie paski.
W rondlu rozgrzewamy masło na małym ogniu.
Dodajemy do niego poszatkowaną kapustę i mieszamy.
Od razu przykrywamy.
Koperek siekamy i dodajemy do kapusty.
Pilnujemy, by ogień nie był zbyt duży, bo kapusta musi puścić sok, zanim się przypali.
Doprawiamy Vegetą i pieprzem.
Dusimy około 20 - 25 minut.
Jak podawać?
Podajemy z młodymi ziemniakami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 12 zł |