Składniki:
1 mała młoda cukinia,
½ papryki czerwonej,
½ papryki żółtej,
mała cebula,
sałata strzępiasta,
olej,
1 łyżka kaparów,
garść owoców aronii,
4 plastry boczku grillowanego,
sos koperkowy,
pieprz grubo zmielony do smaku,
dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z ½ cytryny, 1 łyżeczka musztardy francuskiej.
Jak przyrządzić?
Pokroić cukinię, paprykę żółtą i czerwoną na średniej wielkości kawałki, cebulę pokroić w pióra. Następnie składniki te podsmażyć na odrobinie oleju i ostudzić. Na poszarpane liście sałaty wyłożyć podsmażone warzywa, boczek, kapary i owoce aronii. Dodać oliwę wymieszaną z musztardą i sokiem z cytryny, a następnie polać całość sosem koperkowym. Udekorować gałązkami koperku, cząstkami cytryny i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Uwagi:
Przepis według Roberta Muzyczki, szefa kuchni Dwór Korona Karkonoszy.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Gastrosfera |