Składniki:
makaron penne - 100-150 gram, szpinak typu brykiet - dwie garście, ser typu lazur - pół opakowania "trójkąta", czosnek, zioła prowansalskie, sól, pieprz, szczypta cukru, oliwa lub olej.
Jak przyrządzić?
Panne gotujemy al dente. Na patelnie wrzucamy szpinak w kostkach. Kiedy szpinak się "rozpuści", dodajemy sól. Pieprz do smaku, szczyptę cukru oraz ząbek startego czosnku. Lazur ścieramy na tarce, dodajemy do szpinaku, dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia. Powstałym sosem polewamy makaron. Smacznego!
Uwagi:
Można użyć również pokrojonego w drobną kostkę sera brie czy camembert, ew. zwykłego żółtego sera. Zamiast sera można dodać do szpinaku śmietanę - ok. 3 duże łyżki.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | olioli |