Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego, serek ricotta, sok z cytryny, cukier puder, owoce sezonowe, białko do smarowania.
Jak przyrządzić?
Ciasto francuskie kroimy w prostokąty i układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem. W misce łączymy ze sobą serek ricotta, odrobinę cukru pudru i soku z cytryny. Ja wolę, kiedy serek jest kwaśniejszy, ale słodki serek też jest pyszny. Serkiem smarujemy niecały kawałek naszego ciastka, a brzegi ciastka smarujemy białkiem jajka i wkładamy no nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Ciastka powinny się piec ok. 10 minut, ja wolę kiedy są złote, wtedy najlepiej smakują. Kiedy ciastka się pieką, możemy przygotować owoce. Teraz zaczął się sezon truskawkowy, więc wystarczy obrać truskawki z szypułek, pokroić w ćwiartki i gotowe;) W zimie kupuję owoce mrożone i kiedy już się odmrożą, to smażę je ok. 10 minut na patelni z cukrem i takim "dżemikiem" polewam moje ciastka;) Przepis jest prosty, składniki niedrogie, a ciastka pysznie smakują i wyglądają rewelacyjnie;D
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Autor | Madziunia0906 |