Składniki:
4 filety śledziowe matiasy, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, puszka krojonych pomidorów w zalewie, po połówce
czerwonej, zielonej i żółtej papryki, szczypta ostrej mielonej papryki, listek laurowy, parę kulek ziela angielskiego, vegeta, cukier, pieprz mielony /ew.ocet i parę oliwek/.
Jak przyrządzić?
Rozgrzać olej na patelni i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę,do tego dodać rozdrobniony czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażyć /nie może być przypalone/. Dodać papryki pokrojonew paski, listek laurowy, ziele, wymieszać i wlać pomidory.Na małym ogniu, pod pokrywką dusić do czasu, aż papryka będzie miękka. Doprawić do smaku vegetą, odrobiną cukru, ew.paroma kroplami octu, pieprzem, ostrą papryką. Możnadodać oliwki. Odstawić do wystudzenia. W międzyczasie śledzieopłukać pod bieżącą wodą z solanki, pokroić każdy filet na 4-5 części. W słoju układać warstwami: ostudzony sos - śledzie - ostudzony sos do wyczerpania składników. Wstawić do lodówki na 2 godz.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Autor | gabi |