Składniki:
14 cannelloni.
Nadzienie:
1 opakowanie tofu wędzonego,1 opakowanie tofu marynowanego,100 g obranej cebuli,350 g umytych i rozdrobnionych pieczarek,1 łyżeczka przyprawy curry,sól i pieprz do smaku,1 łyżka mąki ziemniaczanej,3 łyżki oleju do smażenia.
Sos:
400 g jogurtu greckiego,1 puszka pomidorów pellati,1 łyżeczka oregano,sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Cebulę drobno siekamy. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tofu rozdrabniamy, najlepiej w malakserze. Rozgrzewamy olej w rondlu, wrzucamy cebulę, mieszając smażymy na dużym ogniu przez 1 minutę aż cebula się zeszkli. Dodajemy pieczarki i mieszając smażymy przez kolejne dwie minuty. Wrzucamy tofu, curry, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Odkrywamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, a następnie wrzucamy mąkę ziemniaczaną, równomiernie ją rozprowadzając i mieszając, dusimy jeszcze przez chwilę, aż nadzienie zacznie gęstnieć. Przekładamy do miski, odstawiamy na bok, żeby przestygło, a następnie napełniamy nim cannelloni. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Pomidory pelleti miksujemy razem z sokiem, a następnie łączymy z jogurtem i oregano. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Układamy cannelloni w naczyniu do zapiekania i wlewamy sos. Sos powinien całkowicie przykryć makaron, żeby cannelloni były miękkie po upieczeniu. Naczynie do zapiekania owijamy folią, pieczemy przez 30 minut. Następnie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Przepis autorstwa pani Marioli Białołęckiej.
Jak podawać?
Na gorąco.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | mijek |