Składniki:
500g mąki, 250 g cukru, 20 g drożdży, 200 ml mleka, 3 żółtka, 1/4 puszki jasnego piwa, szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Wymieszaj mąkę z cukrem, wlej drożdże, wymieszane z połową lekko podgrzanego mleka. Dodaj masło, ponownie wymieszaj. Żółtka utrzyj z pozostałym zimnym mlekiem, piwem i solą. Wlej do miski z pozostałymi składnikami, dokładnie utrzyj mikserem i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć przynajmniej 3 godziny, można je odstawić na całą noc. Porcjami wlewaj do rozgrzanej gofrownicy przygotowane cisto, piecz je szybko na złoty kolor. Nie przejmuj się, jeżeli pierwszy gofr ci się nie uda - z nimi jest tak samo jak z naleśnikami: pierwszy zawsze nadaje się do wyrzucenia. Bardzo polecam ten przepis jest to mój ulubiony przepis na gofry, a gofry smakują rewelacyjnie dla mnie są lepsze niż z budki.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 9 |
Autor | heraklesik |