Składniki:
ugotowane ziemniaki, mąka, 2 jajka, cebulka, kiełbasa, margaryna.
Jak przyrządzić?
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy mąkę i jajka i tłuczemy lub przepuszczamy przez maszynkę (mąka i ziemniaki wg uznania). Wyrabiamy ciasto, przyprawiamy solą i pieprzem, nie dosypujmy za dużo mąki, żeby kopytka nie wyszły twarde. Z kawałka ciasta formujemy wałek, spłaszczamy go na desce i kroimy nożem po skosie na mniejsze kawałki. Kopytka wrzucamy na wrzątek i gotujemy aż do wypłynięcia. Smażymy cebulkę i kiełbaskę pokrojoną w kostkę. Po ugotowaniu kopytka zawsze wrzucam najpierw na patelnię ze stopionym masłem i cebulką z kiełbasą, chwilę podsmażam i mieszam, żeby wymieszać kopytka z masłem. Polecam! Bardzo kaloryczne!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Kasia. |