Czerwona kapusta do kaczki

Przepis kulinarny

Składniki:

czerwona kapusta średnia, 3 łyżeczki cukru, 20 dkg rodzynek sól + pieprz (do smaku, nie za dużo), duże jabłko, trochę octu do smaku.

Jak przyrządzić?

Kapustę obieramy ze zbędnych liści, następnie szatkujemy. Wrzucić do garnka i wlać wody, musi przykryć kapustę. Wsypać trochę soli i pieprzu oraz cukier. Gdy to się gotuje, rodzynki (najlepiej sułtanki) wrzucić do kubka i zalać wrzącą wodą, aż się odmoczą. Do kapusty wlewamy ocet. Gdy woda odparuje - wrzucamy rodzynki do kapusty i pod koniec obrane ze skórki i bez nasion, pokrojone w małą kostkę jabłko. Nie gotować dalej, odstawić, aby jabłko się nie rozpadło.

Potrzebne przybory:

garnek, nóż, kubek, łyżka do mieszania, mała szatkownica (lub ręcznie szatkować kapustę).

Jak podawać?

Najlepiej na ciepło do pieczonej kaczki.

Uwagi:

Jeżeli ktoś nie lubi, nie musi dodawać octu, ale kapusta ma lepszy, pikantniejszy smak z octem, nie używać kwasku cytrynowego.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt5 zł
AutorPrzemek

Czerwona kapusta do kaczki: Podobne przepisy

Czerwona kapusta do kaczki: wypróbuj również

Powiązane Tematy