Składniki:
czerwona kapusta średnia, 3 łyżeczki cukru, 20 dkg rodzynek sól + pieprz (do smaku, nie za dużo), duże jabłko, trochę octu do smaku.
Jak przyrządzić?
Kapustę obieramy ze zbędnych liści, następnie szatkujemy. Wrzucić do garnka i wlać wody, musi przykryć kapustę. Wsypać trochę soli i pieprzu oraz cukier. Gdy to się gotuje, rodzynki (najlepiej sułtanki) wrzucić do kubka i zalać wrzącą wodą, aż się odmoczą. Do kapusty wlewamy ocet. Gdy woda odparuje - wrzucamy rodzynki do kapusty i pod koniec obrane ze skórki i bez nasion, pokrojone w małą kostkę jabłko. Nie gotować dalej, odstawić, aby jabłko się nie rozpadło.
Potrzebne przybory:
garnek, nóż, kubek, łyżka do mieszania, mała szatkownica (lub ręcznie szatkować kapustę).
Jak podawać?
Najlepiej na ciepło do pieczonej kaczki.
Uwagi:
Jeżeli ktoś nie lubi, nie musi dodawać octu, ale kapusta ma lepszy, pikantniejszy smak z octem, nie używać kwasku cytrynowego.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Przemek |