Składniki:
ziemniaki (6 średnich), 2 duże cebule, 5 ząbków czosnku, 2 łyżki oliwy, bazylia, kurkuma, curry, pieprz mielony, sól, kminek.
Sos:
kubek śmietany zakwaszanej, jogurt naturalny (łyżka), majonez (łyżka), bazylia.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić wraz z poćwiartowaną cebulą, obranymi ząbkami czosnku, oliwą i przyprawami według uznania, do woreczka spożywczego. Zamknąć woreczek, wmasować oliwę i przyprawy w ziemniaki i włożyć na kilka godzin, lub na noc do lodówki. Po tym czasie wrzucić na patelnię (bez tłuszczu) i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną. Podawać ze śmietanowo-ziołowym sosem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Kasia |