Składniki:
8 szt. płatów śledziowych (filet) najlepiej matias,
2 jabłka słodko-kwaśne, 2 cebule, 1,5 śmietany 18%, cukier do smaku, pieprz do smaku, 1 cytryna.
Jak przyrządzić?
Śledzie moczymy w wodzie lub mleku, będą delikatniejsze, od 1 - do 3 godzin, w zależności od tego jak bardzo są słone. Po wymoczeniu kroimy na kawałki i układamy w naczyniu lub półmisku, może być na liściach sałaty. Cebulę kroimy w plasterki i należy sparzyć wrzątkiem, nie będzie twarda. Jabłko ścieramy na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Wszystkie składniki, oprócz śledzi, wkładamy do miski, dodajemy cukier, pieprz, śmietanę przyprawiamy sokiem z cytryny i energicznie mieszamy. Tak przygotowaną "pierzynkę" kładziemy na śledzie. Można udekorować jabłkiem, natką pietruszki lub koperkiem. Śledzie wstawiamy do lodówki 2 godziny w celu połączenia się smaków, czyli żeby się zmacerowały.
Jak podawać?
Najlepiej smakują z pieczywem.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 17 zł |
Autor | ZetZet |