Składniki:
12 zielonych hiszpańskich oliwek, 12 czarnych hiszpańskich oliwek, 1 szk. długoziarnistego ryżu, 2 marchewki, 1 czerwona papryka, 1 cukinia
2 ząbki czosnku, 200 g obranych krewetek, kilka kropli sosu sojowego, kilka kropli soku z cytryny, 1 łyżka posiekanej kolendry, sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Ugotuj ryż w dużej ilości wody. Odcedź i zahartuj zimną wodą, aby się nie sklejał. Odstaw na bok. Posiekaj oliwki, cebulę i czosnek. Następnie pokrój w kostkę paprykę, marchewkę i cukinię. Na małym ogniu smaż na oliwie z oliwek czosnek i paprykę, dodaj marchewkę i cukinię. Całość smaż przez kilka minut, po czym dodaj oliwki i krewetki. Po upływie następnych 2 minut posyp wszystko szczyptą kolendry, polej odrobiną sosu sojowego i soku z cytryny. Dodaj ryż i dobrze wymieszaj.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Porcje | 2 |
Autor | Espanol |