Składniki:
1 l wody, 20 dkg suszonych śliwek (w zależności od upodobań, ja polecam większą ilość), pół słoiczka powideł śliwkowych, wytrawne czerwone wino - ilość w zależności od upodobań (ja polecam niecałą połowę kieliszka), 30 dkg łopatki bez kości, 2 kostki pieczeniowa, 1 nieduża cebula, sól, pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Do gotującej się wody dodaję rozkruszone kostki rosołowe i dalej gotuję, zmniejszając ogień. Na patelni podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę i dodaję łopatkę skrojoną w paseczki, soląc ją i pieprząc wg uznania. Przyrumieniam mięso (uważając, by nie spalić cebuli), po czym dodaję je do bulionu pieczeniowego. Całość gotuję na małym ogniu. Do niewielkiego rondla wrzucam pokrojone cienko w paski suszone śliwki, dodaję powidła śliwkowe i wlewam odrobinę wina. Całość mieszam i dodaję do bulionu pieczeniowego. Pozostawiam chwilę na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Jak podawać?
Sos świetnie smakuje z kopytkami lub kluskami na parze (inaczej pampuchami).
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Porcje | 4 |
Autor | Ewa |