Składniki:
5 dag suszonej skórki z mandarynek, 20 dag cukru, 0,5 litra spirytusu 96-procentowego.
Jak przyrządzić?
Skórkę włożyć do słoja, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i postawić w ciepłym miejscu na 48 godzin. Następnie zlać płyn do butelki. Z cukru i 1 szklanki wody przygotować syrop. Do gorącego syropu stopniowo wlewać nalewkę,cały czas mieszając. Zlać do czystej butelki i odstawić do sklarowania. Po 2 tygodniach zlać płyn znad osadu, osad przesączyć przez lejek z gazą i połączyć z nalewką. Mandarynówka jest dobra do picia już po kilku dniach.
Potrzebne przybory:
Słoik, gaza, lejek, butelka, garnek.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Kama |