Topinamburowa sałatka

Przepis kulinarny

Składniki:

Około 1 kg bulw topinambura, 3 konserwowe ogórki, 1 średnia cebula, 2-3 łyżki zalewy z konserwowych ogórków, 2 łyżki majonezu, koperek oraz vegeta i pieprz do smaku.

Jak przyrządzić?

Bulwy topinambura wyszorować w wodzie i ugotować do miękkości,ale pilnować, żeby się nie przegotowały. Obrać z łupinek i po wystudzeniu pokroić w plasterki. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać pozostałe składniki. Schłodzić w lodówce.

Jak podawać?

Z rybą, mięsem, grzaną parówką, jako samodzielne danie.

Uwagi:

Topinambur nie zawiera skrobi - a więc nie tuczy i nadaje siędla diabetyków oraz chorych na celiakię. Obniża też ciśnienie krwi, a poza tym w smaku przypomina karczochy i jest naprawdęsmaczny.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćniska
Autorgabi

Topinamburowa sałatka: Podobne przepisy

Topinamburowa sałatka: wypróbuj również

Powiązane Tematy