Składniki:
Około 1 kg bulw topinambura, 3 konserwowe ogórki, 1 średnia cebula, 2-3 łyżki zalewy z konserwowych ogórków, 2 łyżki majonezu, koperek oraz vegeta i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Bulwy topinambura wyszorować w wodzie i ugotować do miękkości,ale pilnować, żeby się nie przegotowały. Obrać z łupinek i po wystudzeniu pokroić w plasterki. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać pozostałe składniki. Schłodzić w lodówce.
Jak podawać?
Z rybą, mięsem, grzaną parówką, jako samodzielne danie.
Uwagi:
Topinambur nie zawiera skrobi - a więc nie tuczy i nadaje siędla diabetyków oraz chorych na celiakię. Obniża też ciśnienie krwi, a poza tym w smaku przypomina karczochy i jest naprawdęsmaczny.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | gabi |