Składniki:
1-2 gałązki surowych brokułów, 1/2 szklanki pokruszonego, dobrze wysmażonego bekonu (nie boczku!), 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów cashew, 1/3 szklanki rodzynek.
DRESSING:
1 szk. majonezu, 1/3 szk. cukru, 2 łyżki (lub więcej - w zależności od gustu) octu jabłkowego.
Jak przyrządzić?
Składniki sałaty wymieszać w dużej misce. W drugiej miseczce ubić składniki dressingu. Polać sałatę dressingiem ok. 10 minut przed podaniem. Podawać na lekko ochłodzonych talerzykach/miseczkach do salaty.
Uwagi:
Mieszkam w USA i tą sałatą zajadam się w sieci "zdrowych" restauracji. Jest REWELACYJNA! Można zastąpić orzechy cashew innymi (choć nie próbowałam) a zamiast rodzynek można dodać suszone cranberries - też pychotka:)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Aga |