Składniki:
Hiszpańskie czarne oliwki 200g, hiszpańska oliwa z oliwek 4 łyżki, papryka ostra 1szt., czosnek 2 ząbki, ocet balsamiczny 3 łyżki, natka pietruszki, sól.
Jak przyrządzić?
Oliwki pozbawiamy pestek, jeśli je posiadają i miksujemy w malakserze lub siekamy bardzo drobno. Dodajemy pociętą drobno paprykę ostrą, natkę pietruszki, czosnek najlepiej podpieczony, sól, oliwę z oliwek i ocet. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do lodówki. Najlepiej przygotowujemy ja na dzień przed spożyciem.
Jak podawać?
Podajemy z grzankami z bagietki lub ciabatty.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | Espanol |