Tapenada, czyli pasta z czarnych hiszpańskich oliwek - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Hiszpańskie czarne oliwki 200g, hiszpańska oliwa z oliwek 4 łyżki, papryka ostra 1szt., czosnek 2 ząbki, ocet balsamiczny 3 łyżki, natka pietruszki, sól.

Jak przyrządzić?

Oliwki pozbawiamy pestek, jeśli je posiadają i miksujemy w malakserze lub siekamy bardzo drobno. Dodajemy pociętą drobno paprykę ostrą, natkę pietruszki, czosnek najlepiej podpieczony, sól, oliwę z oliwek i ocet. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do lodówki. Najlepiej przygotowujemy ja na dzień przed spożyciem.

Jak podawać?

Podajemy z grzankami z bagietki lub ciabatty.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
AutorEspanol

Tapenada, czyli pasta z czarnych hiszpańskich oliwek: Podobne przepisy

Tapenada, czyli pasta z czarnych hiszpańskich oliwek: wypróbuj również

Powiązane Tematy