Przykładowy sos do pieczonych ziemniaków. Kojarzy się z postem... To miła forma poszczenia.
Składniki:
- 1 opakowanie śledzi matjas (np. firmy Lisner),
- 1 opakowanie gęstej śmietany,
- sól, pieprz,
- dymka,
- ew. sok z cytryny.
Jak przyrządzić?
1) Śledzie krótko płuczemy w zimnej wodzie. Kroimy je w kostkę o boku 1-2 cm.
2) Do miski wrzucamy śmietanę, dodajemy pokrojone śledzie. Dorzucamy posiekanądymkę w ulubionej przez nas ilości. Solimy i doprawiamy pieprzem. Łagodnie mieszamy całość.
3) Schładzamy w lodówce.
Jak podawać?
Podajemy wyjęty z lodówki bezpośrednio na stół, w ładnym szklanym naczyniu. Powinien być zdecydowanie zimny.
Uwagi:
Możecie go "wzbogacić" bardzo drobno posiekaną cebulką lub jabłkiem. Zamiast śmietany, możemy użyć twarożku.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 8 zł |