Składniki:
- 40 dag pomidorów z puszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka goździków
- tymianek (najlepiej świeży)
- liść laurowy
- rozmaryn
- sól
- pieprz
- płaska łyżeczka cukru
- troszeczkę masła
Jak przyrządzić?
Cebulę pokroić. Pomidory wraz z zalewą wrzucić do rondla. Następnie cebulkę i wszystkie inne składniki włożyć do naczynia. Gotować aż do rozpadnięcia cebulki (ok. 30 min). Czasem zamieszać. Wyjąć liść laurowy (ja oblizałem :), resztę składników zmiksować.
Jak podawać?
makaronów, chipsów, kopytek, placków ziemniaczanych, nachos, pizzy, frytek.
Uwagi:
Im więcej przypraw sos staje się ostrzejszy :)
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | IGI kucharz :) |