Składniki:
- szpinak mrożony (paczka 450-500 gram)- śmietana (3-4 łyżki)- centrymetrowy plaster szynki- czosnek - sok z cytryny- ziarna słonecznika- olej- sól- makaron- ewentualnie ser do posypania
Jak przyrządzić?
Szpinak rozmrażamy. Szynkę kroimy w niedużą kosteczkę i podsmażamy razem z ziarnami słonecznika na oleju. Dodajemy rozmrożony szpinak. Doprawiamy solą, czosnkiem i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy śmietanę, dokłądnie mieszamy i czekamy aż sos lekko zgęstnieje. Polewamy makaron. Można posypać tartym żółtym serem.
Uwagi:
Nie podaję ilości przypraw i ziaren słonecznika. Jedni lubią dania ostrzejsze, inni łagodniejsze, dlatego ilośc przypraw i ilość użytych do dania ziaren słonecznika, pozostawiam wg. uznania.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Autor | Katharynka |